Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera..
Hari ini saya akan kongsikan resepi akok daripada Azie kitchen. Saya suka rujuk azie kitchen klu bab2 nak buat kuih-muih ini. Kebanyakan resepi kuih-muih dari blog beliau beliau berasal dari negeri Kelantan. n i always refer to her blog when i plan to make kuih Kelantan. Kuih Kelantan ni sedap but xbleh eating too muchla since mostly kuih kelantan contain too much sugar.nnt kang kena potong kaki kan dahh susah..hehehe..ok jomm layannn resepi kat bawah ni...
Resepi asal:Azie Kitchen
Bahan-bahan
- 5 biji telur
- 200 ml pati santan-sy guna 150 ml santan + 50ml air
- 100 ml air
- 150 gm gula melaka
- 3 helai daun pandan-sy letak 1/4 sudu kecil pandan emulco
- 2 cubit garam halus
- 1 sudu teh esen vanilla-untuk buang bau hanyir telur
Cara cara:-
1. Masak air bersama gula melaka dan daun pandan/pandan emulco hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.
3. Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit (Sy guna acuan muffin,masukkan adunan sebanyak 3/4 ke dalam acuan dan bakar selama 20 minit). Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.
3. Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit (Sy guna acuan muffin,masukkan adunan sebanyak 3/4 ke dalam acuan dan bakar selama 20 minit). Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
![]() |
Bahagian dalam akok |
![]() |
Akok mengembang dalam oven |
No comments:
Post a Comment